Hulp bij afvallen in Amsterdam

Worstel jij met overgewicht? En voel je dat je hulp nodig hebt om deze kilo's kwijt te raken? Dan zit je in Amsterdam goed. Hier zijn namelijk veel aanbieders die je kunnen helpen. In Amsterdam zijn het er 162. En wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. Of het nu gaat om een paar kilo of enkele tientallen kilo's, er is altijd een aanbieder die bij jou past. Wil jij afvallen? Bekijk dan nu welke aanbieders er zijn in Amsterdam en omgeving!

Aantal bezoekers die een praktijk hebben gekozen in Amsterdam
870
Aantal praktijken binnen 15 km van Amsterdam
162

Vind een praktijk bij jou in de buurt

Amsterdam

Afvallen met medicatie Amsterdam

Ben jij op zoek naar een professional die je kan helpen met het verliezen en daarna beheersen van je gewicht? Dan zit je op platform Hulpbijafvallen.nl goed. Lees hier alle informatie over afvallen en vergelijk aanbieders die jou erbij kunnen helpen bij jou in de buurt. Afvallen kan ook met medicijnen. In Amsterdam zijn er 6. Kijk en vergelijk.

Er bestaan medicijnen die helpen bij het afvallen. Deze zijn op recept verkrijgbaar via een arts. Op Hulpbijafvallen staan alle praktijken en klinieken in Amsterdam waar je een arts kunt consulteren.

Overgewicht

Veel mensen kampen met overgewicht. In Nederland is dat bijna de helt van de volwassen bevolking. Een groot deel daarvan wil eigenlijk af van die kilo's. Dat is beter voor de gezondheid en scheelt een hoop ongemakken.

Medicijnen kunnen helpen bij het afvallen. Uit grote studies met deze medicijnen blijkt dat mensen minder honger ervaren en sneller verzadigd zijn. Een groot deel van de proefpersonen viel af met de medicijnen. Dit gold niet voor iedereen. Als je nadenkt over medicijnen luister dan altijd naar het advies van je arts en lees de bijsluiter.

De vergoeding van medicijnen is er alleen voor mensen met zwaar overgewicht die meedoen aan een GLI programma en daarnaast nog voldoen aan een aantal andere voorwaarden. Ook andere mensen zijn geïnteresseerd om dit soort medicijnen te gebruiken.

Medicijn afvallen

Medicijnen op basis van liraglutide en naltrexon/bupropion zijn door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) goedgekeurd. Het EMA schrijft over de voordelen van liraglutide

Liraglutide bleek werkzaam te zijn bij het verminderen van het lichaamsgewicht in 5 hoofdonderzoeken met meer dan 5 800 patiënten met obesitas of overgewicht die tot 56 weken duurden, waarin Liraglutide werd vergeleken met placebo (een schijnbehandeling). De patiënten in de onderzoeken kregen het geneesmiddel als onderdeel van een programma voor gewichtsverlies, met counseling en advies over dieet en lichaamsbeweging.

Als we kijken naar de resultaten van de 5 onderzoeken samen, leidde Liraglutide bij een dagelijkse dosis van 3 mg tot een afname van het lichaamsgewicht met 7,5%, vergeleken met een afname van 2,3% bij patiënten die placebo gebruikten.

Note: lees de volledige EMA publicatie om tot een gewogen oordeel te komen.

Het EMA schrijft over de voordelen van naltrexon/bupropion:

De effecten van Mysimba op het verminderen van het lichaamsgewicht zijn aangetoond in 4 hoofdonderzoeken onder ongeveer 4 500 patiënten met obesitas of overgewicht, waarin Mysimba werd vergeleken met placebo (een schijnbehandeling). De patiënten in de onderzoeken kregen het geneesmiddel als onderdeel van een programma voor gewichtsverlies, met counseling en advies over dieet en lichaamsbeweging.

In drie van de onderzoeken bedroeg het gemiddelde gewichtsverlies bij met Mysimba behandelde patiënten ongeveer 3,7 tot 5,7%, vergeleken met 1,3 tot 1,9% bij placebo.

Note: lees de volledige EMA publicatie om tot een gewogen oordeel te komen.

Vind een praktijk bij jou in de buurt

2024: Vergoeding voor begeleiding afvallen

 De vergoeding voor ondersteuning bij gewichtsverlies zal in 2024 veranderen. Zorgverzekeraars hebben in 2024 enkele belangrijke aanpassingen doorgevoerd met betrekking tot vergoedingen voor gewichtsverlies. Deze wijzigingen hebben betrekking op diëtisten, gewichtsverlies met behulp van medicatie en vergoedingen voor GLI (Leefstijlinterventie).

Vergoeding voor Diëtisten in 2024

Diëtisten zijn nu direct toegankelijk, zonder de noodzaak van een verwijzing door een (huis-)arts. Elke persoon heeft recht op maximaal 3 uur dieetadvies van een diëtist per kalenderjaar. Zorg er wel voor dat je een diëtist kiest die een overeenkomst heeft met jouw zorgverzekeraar, anders kan de vergoeding lager uitvallen. Houd er rekening mee dat het eigen risico van toepassing is op deze vergoeding.

Vergoeding voor Medicatie bij Gewichtsverlies in 2024

Vanaf 2024 wordt medicatie ter ondersteuning van gewichtsverlies vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Er zijn bepaalde voorwaarden verbonden aan deze vergoeding. Volwassenen moeten voldoen aan de volgende criteria:

  1. Ze mogen (nog) niet in aanmerking komen voor operaties zoals een maagverkleining.

  2. Ze moeten minstens een jaar hebben deelgenomen aan een erkend GLI-programma.

  3. Ze moeten een aanzienlijk verhoogd gezondheidsrisico hebben dat gerelateerd is aan hun gewicht. Dit betreft personen met een BMI van 35 of hoger die lijden aan hart- of vaatziekten, slaapapneu of artrose, evenals personen met een BMI van 40 of hoger.

  4. Ze mogen geen diabetes type 2 hebben.

Vergoeding voor GLI in 2024

 Kinderen met overgewicht en obesitas zullen vanaf 2024 zorg ontvangen van diverse zorgverleners. De integrale aanpak van zorg en ondersteuning voor deze groep kinderen wordt structureel gefinancierd. Hierdoor kan begeleiding voor kinderen om een gezonde levensstijl te bereiken en behouden worden gedeclareerd.

 De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt prestaties en maximumtarieven vast voor GLI. Volwassenen komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor vergoeding. Controleer de exacte vergoeding bij jouw zorgverzekering.

Hier kun je in Amsterdam terecht voor afvallen met medicijnen

In Amsterdam kun je bij verschillende aanbieders terecht voor begeleide gewichtsbeheersing, eventueel met behulp van voorgeschreven medicatie. Hulpbijafvallen.nl heeft in kaart gebracht welke dat zijn. Vind een kliniek in de buurt waar je terecht kunt voor medisch advies hierover. Het zijn er bij jou in de buurt 6.

Vergoeding van medicijnen om af te vallen

Obesitas is een chronische ziekte. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2022 vastgesteld. Daarna heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het advies van Zorginstituut Nederland overgenomen en wordt sinds 1 april 2022 medicatie om af te vallen vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Voor vergoeding van de medicatie gelden voorwaarden. 

In Nederland komen medicijnen op basis van liraglutide en naltrexon/bupropion dus in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Omdat er strenge voorwaarden gelden komt een kleine groep patiënten in aanmerking voor vergoeding. Zo moet er ten minste een GLI programma van een jaar gevolgd worden.

Een gezond gewicht

Veel mensen hebben overgewicht. In Nederland bijna de helft van alle volwassenen. Veel mensen willen hier ook weer vanaf. Soms omdat ze die kilo's te veel niet mooi vinden, maar vaak ook uit gezondheidsoverwegingen. Klachten door overgewicht gaan namelijk wel ontstaan. Vaak gebeurt dit langzaam, op dezelfde manier als overgewicht vaak ontstaat. Ieder jaar een paar kilootjes erbij. En met die kilo's nemen de ongemakken ook toe. Je bent snel buiten adem, transpireert meer en het strikken van je veters gaan ook niet meer zo makkelijk. Als het overgewicht toeneemt neemt ook het risico op ernstigere medische klachten toe. Denk aan hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, diabetes, slaapstoornissen en immobiliteit.

Gewichtsbeheersing reviews in Amsterdam

Bekijk reviews van alle praktijken in Amsterdam. Het is soms handig om ervaringen van andere mensen te lezen. Het is wel goed te bedenken dat iedereen een andere uitgangspositie en verwachting heeft van gewichtsbegeleiding. Lees de reviews van gewichtsbegeleiding in Amsterdam

Hier de reviews van 5 random praktijken hoger dan 4 sterren

GLI Amsterdam

Mensen met ernstig overgewicht, een BMI van 30 of hoger, kunnen van hun zorgverzekeraar één keer in hun leven een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) vergoed krijgen. Dit geldt ook voor mensen met een BMI van 25 of hoger, die daarnaast kans lopen op ziektes die gerelateerd zijn aan het overgewicht. Denk aan hart- en vaatziekten of diabetes type 2. Het langlopende en zeer uitgebreide GLI programma moet zorgen voor een structurele leefstijlverandering op lange termijn. De GLI wordt gegeven door een leefstijlcoach.

Na het volgen van een GLI programma kunnen mensen die een BMI van 35 of hoger hebben een jaarlang medicatie vergoed krijgen die helpt het hongergevoel te remmen. Er zijn twee soorten medicatie goedgekeurd door het ZorgInstituut. Deze medicatie zorgt ervoor dat je een verzadigd gevoel en minder honger hebt.

Wat is Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)?

De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) helpt mensen met ernstig overgewicht meer te bewegen en gezond te eten. Zorgverzekeraars vergoeden het eenmalig als je BMI hoger is dan 25. De gecombineerde leefstijlinterventie moet zorgen voor een structurele verandering in gedrag.*

*Bron: RIVM website Gecombineerde Leefstijlinterventie

In de omgeving van Amsterdam kun je terecht voor diverse GLI programma's:

  • CooL

  • de BeweegKuur

  • Samen Sportief in Beweging

GLI aanbieders in Amsterdam

Fysiotherapeuten, leefstijlcoaches, diëtisten of oefentherapeuten kunnen een GLI traject aanbieden, als zij voldoen aan de voorwaarden van het RIVM en zich hebben geregistreerd. Er zijn in Amsterdam 59.

GLI programma en afvallen met medicatie

Soms zijn medicijnen nodig om af te vallen. Deze zijn voor mensen met een BMI dat hoger is dan 35. Het wordt vergoed vanuit de basisverzekering als de persoon in kwestie tenminste een jaar al deelneemt aan een GLI-programma. Voor een BMI tussen 35-40 geldt daarnaast dat er sprake moet zijn van hart- en vaatziekten, slaapapneu en artrose om de medicijnen vergoed te krijgen. Je kunt er ook voor kiezen de medicatie zelf te betalen, lees daarvoor hier verder.

Vind een praktijk bij jou in de buurt

Wat is een leefstijlcoach?

Het beroep van leefstijlcoach is vrij nieuw in Nederland. Het beroep wordt veelal uitgeoefend door diëtisten, fysio- en oefentherapeuten die zich hebben bijgeschoold in leefstijlcoaching en daarmee voldoen aan voorwaarden van het RIVM. De leefstijlcoach begeleidt de cliënt naar een andere, gezondere levensstijl toe. Daarbij staan voeding, beweging, ontspanning en zingeving centraal.

Bekijk alle GLI aanbieders in de buurt

Vier GLI-programma's zijn in Nederland erkend en worden als je ervoor in aanmerking komt eenmalig vergoed uit de basisverzekering: Samen Sportief in Beweging(SSiB), de BeweegKuur, SLIMMER en CooL (Coaching op Leefstijl).

Leefstijlcoach vergoeding

Je moet minstens 18 jaar zijn en minimaal een matig verhoogd gewicht gerelateerd risico (GGR) hebben:

  • BMI vanaf 30

  • BMI vanaf 25 en slaapapneu en/of artrose

  • BMI vanaf 25 en een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen of diabetes type 2

  • Er is een verwijzing van de huisarts nodig

Diëtist in Amsterdam

Een gezond gewicht: het is belangrijk voor je hele gezondheid. Wil jij afvallen? Een diëtist in Amsterdam kan je daarbij begeleiden. Deze expert op het gebied van gezond eten helpt jou met het krijgen van een gezond gewicht. Ook als je medische klachten hebt. 

Voeding en diëtetiek

Jij wilt een gezond gewicht. Gelukkig kun je daarbij hulp krijgen van specialisten. Ook in Amsterdam. In de gezondheidszorg noemen we dit diëtisten en voedingsspecialisten. Zij helpen je om gezond te eten. Dit kan ook helpen als je op je voeding moet letten na ziekte, een operatie of een trauma.

Is er in Amsterdam een orthomoleculair diëtist

In Amsterdam en omgeving vind je orthomoleculair diëtisten. Deze weten alles over gezonde voeding in relatie tot gezondheid. Onbewerkt en natuurlijk eten vormen vaak de basis. Soms schrijven zij ook voedingssupplementen voor. Door gezond te eten verbetert jouw gezondheid.  

Orthomoleculaire diëtisten in Amsterdam geven jou een advies op maat. Zoek er één via Hulpbijafvallen.nl

Diëtistenpraktijk Amsterdam

Er zijn 37 praktijken in de buurt van Amsterdam waar je terechtkunt voor voor advies van een professional die lid is van de beroepsvereniging (NVD). In Nederland zijn er ruim 500 praktijken aangesloten bij deze beroepsvereniging. In totaal zijn er meer dan 5000 praktijken die zich bezig houden met dieet en voeding. Naast diëtisten zijn er ook orthomoleculair diëtisten of gewichtsconsulenten. In de omgeving van Amsterdam is een diëtistenpraktijk nooit ver weg. Vergelijk alle praktijken in de omgeving van Amsterdam op Hulpbijafvallen.nl.

Vind een praktijk bij jou in de buurt

Diëtist in de buurt van Amsterdam

Diëtisten in Amsterdam weten alles van voeding, leefstijl en diëtetiek. Wat en hoe jij eet is belangrijk voor je algehele gezondheid. Eet jij gezond en beweeg je voldoende? Dan heb je vaak meer weerstand tegen virussen en ziektes. Heb jij moeite met een gezonde leefstijl of met het volhouden ervan? Aarzel dan niet en vraag hulp van een diëtist in Amsterdam. Via deze website kun je gemakkelijk praktijken vergelijken die bij jou in de buurt zitten.

Kosten diëtist in Amsterdam

Het intakegesprek bij een diëtist duurt meestal een uur. Gemiddeld kost dit € 60,00. Een vervolgafspraak kost gemiddeld € 18,00 per kwartier. Vergoeding diëtist 2023

Uit de basisverzekering van jouw zorgverzekering kun je de eerste drie behandeluren bij een diëtist vergoed krijgen in 2023. Check even of de diëtist die jij wilt raadplegen in Amsterdam wordt vergoed door jouw zorgverzekeraar. Ben je daarnaast aanvullend verzekerd? Dan kan het zijn dat je ook daaruit aanspraak kunt maken op vergoeding. Check altijd even de voorwaarden bij je zorgverzekeraar. Je hebt voor diëtetiek overigens geen verwijzing nodig van je huisarts. Diëtisten vallen namelijk onder de Directe Toelating Dieetadvisering (DTD).

Méér dan diëten

Bewustwording is vaak stap één als je je gedrag, op welk gebied dan ook, wilt veranderen. In dit geval gaat het over vragen als: wat eet jij, wanneer eet jij, hoe eet jij en beweeg je ook? Hoe jij je voelt, zowel lichamelijk als mentaal, ligt ook aan hoe en wat jij eet en hoe vaak je beweegt. Diëtisten kijken dan ook verder dan gezonde voeding. Zij geven een advies dat breder is. Ook willen zij ervoor zorgen dat je je nieuwe leefgewoontes vasthoudt en dus structureel anders gaat eten en bewegen. Laat je helpen door een diëtist in Amsterdam.

Lees verder:
Hulp met afvallen

Gewichtsconsulent in Amsterdam

Afvallen kun je op veel verschillende manieren. Afhankelijk van het aantal kilo's dat je kwijt wilt, zoek je een methode die bij je past. Heb jij een BMI onder 30 dan kun je goed terecht bij een gewichts- of voedingsconsulent. In de omgeving van Amsterdam zijn 162ForWeightConsultantOption gewichtsconsulenten te vinden. Genoeg keuze dus.

Een gewichtsconsulent begeleidt mensen met een BMI tussen de 18 en 30 naar een gewicht wat beter bij het lichaam en de eigen wensen past. Op hulpbijafvallen.nl staan alle gewichtsconsulenten die bij jou in de buurt zitten. In de afgelopen periode is er 870ForWeightConsultantOption contact opgenomen met één van de gewichtsconsulentenpraktijken in Amsterdam.

Voedingsconsulent of voedingsdeskundige: kijk en vergelijk

Let wel op: iedereen mag zich voedingsconsulent of voedingsdeskundige noemen. Het is geen beschermd beroep. Er zijn dus ook geen kwaliteitsvoorwaarden aan verbonden. Kijk even goed waar je voor kiest. Je huisarts kan je bijvoorbeeld adviseren waar je goed terechtkunt.

Bariatrische chirurgie in Amsterdam

Hulpbijafvallen.nl is een platform voor consumenten die op zoek zijn naar begeleiding om af te vallen. In de omgeving van Amsterdam zijn 162 aanbieders waar je terechtkunt. Iedere praktijk heeft zijn eigen methode. Bariatrische chirurgie is er voor mensen met veel overgewicht. Er zijn in Amsterdam 1 medische praktijken gevestigd waar je terecht kunt voor bariatrische chirurgie.

Voorbeelden van bariatrische chirurgie zijn:

  • Gastric sleeve

  • Gastric by-pass

  • Maagband

Wat is bariatrische chirurgie?

Bariatrie komt voort uit het Grieks. 'Bar' betekent gewicht, en 'iatrie' betekent behandeling. Met bariatrische chirurgie wordt met behulp van chirurgie geprobeerd om gewichtsafname te bereiken.

Niet in iedere stad in Nederland kun je terecht voor bariatrische chirurgie. In totaal zijn er in Nederland 1 gespecialiseerde centra waar je terecht kunt voor bariatrische chirurgie.

Veelgestelde vragen in Amsterdam

Hulp bij afvallen in Amsterdam?

In Amsterdam zijn er 162 praktijken die kunnen helpen bij het afvallen

Waar vind ik een diëtist in Amsterdam?

Als je hulp wilt bij het afvallen kun je in Amsterdam terecht bij 37 diëtistenpraktijken

Wordt GLI ook gegeven in Amsterdam?

In Amsterdam zijn 59 GLI praktijken

Kan ik terecht voor afvallen met medicijnen in Amsterdam?

Je kunt in Amsterdam bij 6 praktijken terecht voor afvallen met medicijnen

Wat is het beste dieet?

Een koolhydraatarm dieet is effectief om snel af te vallen. Toch is te snel afvallen niet altijd goed. Steeds meer mensen kiezen voor afvallen met medicatie. Dat kan tijdelijk maar ook structureel. Vind een arts, diëtist of GLI-specialist bij jou in de buurt op hulpbijafvallen.